• Login
  • Hrvatski
  • English


Poslijednji dan u prekrasnom Orlandu. Nisam još niti ušao u avion za Hrvatsku a već mi fali. Zavolio sam Orlando, ljude u njemu, prevelike studentske kampuse i pretoplu klimu Floride. Amerika je u potpunosti drugačija od Europe, porušila je sve moje stereotipe koje sam do sada osjećao i pružila mi je priliku steći najbolje prijatelje. Michael, Laura, Lilli, Amethyst, Marcus, Esteban, Jie i svi ostali prijatelji sa kojima sam tamo provodio vrijeme će mi neizmjerno faliti. Također mi je drago što sam imao priliku otići tamo sa najboljim timom i prof. Violetom Hains.

Hvala upravi fakulteta Organizacije i informatike što mi je omogućila ovo nezaboravno iskustvo. Ne mogu dočekati trenutak kada ću opet ugostiti svoje prijatelje kada oni idući put posjete Hrvatsku. Vratio sam se u svoj mali Varaždin motiviran za daljnji rad i svoje studentske obaveze.

Hvala svima koji su me pratili na ovom blogu i kao poslijednji savjet poručujem vam da prihvatite izazove koje vam FOI nudi i doživite barem pola onoga što smo mi doživjeli.

sunset

Zalazak sunca u Orlandu

Kazu da od svih mjesta na svijetu, Miami je jedno od onih koje morate posjetiti za svog života. Uz New York, Washington DC, Chicago i Las Vegas, Miami je također jedna od najpopularnijih turističkih destinacija S.A.D-a. Velike plaže i valovi, milijunske kuće i neprebrojivi niz turista. Osim turističke strane Miamia imali smo priliku vidjeti i njegov ogromni novo izgrađeni tehnološki centar.

IMG_0618

Miami

Nakon Miamia smo se uputili u Kennedy space center ili nekima poznatije kao mjesto koje je po prvi puta poslalo čovjeka na mjesec. Bio je to Apollo 11 u kojem su letili veliki Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin i Michael Collins. NASA je prije 3 tjedna u svemir poslala poslijednji Discovery, jednu od najpoznatijih svemirskih letjelica na svijetu. Šetajući NASA-inim kompleksom mogao sam vidjeti povijest svih svemirskih letjelica, uspješnih i neuspješnih projekata i doživjeti simulaciju leta u svemir. Simulacija je naravno bila puno blaža od pravog polijetanja. Kasnije smo imali priliku čuti dožviljaje jednog od astronauta koji je već nekoliko puta letio u svemir. Ispričao nam je svoje doživljaje, te kako je živjeti bez gravitacijske sile. Bilo je to veoma poučno iskustvo i nažalost poslijednji takav dan prije povratka u Hrvatsku.

IMG_0652

Kennedy space center

Konačno sam dočekao i svoj red za prezentiranje svoga istraživanja. „How projects based on student exchange can affect students perceptions“. Veliki pothvat za studenta 2. godine preddiplomskog studija. Publika je nestrpljivo čekala, kamerman je počeo snimati, a poveznica za videokonferencijski prijenos kružila je internetom. Nisam osjećao tremu već sam se zanio prezentacijom i istraživanjem koje sam marljivo radio protekla 3 mjeseca. Pljesak na kraju, nekoliko pitanja i par čestitki uljepšali su mi dan i motivirali me za daljnje pothvate. Mislim da smo i više nego uspješno pokazali kvalitetu, znanje i marljivi rad studenata FOI-a.

Nakon napornog dana i kratkog predaha od prezentacija i obveza koje smo imali oko konferencija nagrađeni smo putovanjem u Miami. 

P3090343

Prezentiranje istraživanja

IMG_7305

Prezentiranje istraživanja (2)

EA Sports, svima nam je itekako dobro poznata tvrtka koja je proizvela sve nastavke FIFA, NBA, NASCAR Racing i ostalih računalnih igrica. Ukoliko planirate raditi u tvrtci poput EA Sports-a Florida Interactive Entertainment Academy je pravo mjesto za vas. Visoka škola za programere, ilustratore i filmske redatelje. Sa opremom kakvom mi nažalost još dugo vremena nećemo imati priliku vidjeti u Hrvatskoj.

Toga popodneva imali smo priliku doživjeti kakav život žive program developeri računalnih igrica. Studenti koji studiraju na FIEA-i imaju priliku iskusiti radove u timovima uz potpuno opuštenu atmosferu. Pod time mislim na nebrojeni broj geeky gadgeta i plastičnog oružja namjenjenih ubijanju jedino stroge atmosfere i pritiska. Sve rade zajedno i iako postoje rivalstva među timovima, ukoliko neki od projekta slučajno propadne članovi tima se rasporede u preostale timove. Dovoljno je samo reći da im je toliko stvari ponuđeno u prostorijama FIEA-e da je zapravo jedini razlog zašto studenti ne spavaju na svom radnom mjestu taj što nemaju kupaonice.

ured1

Ured u kojem studenti stvaraju filmove i rač. igrice (1)

ured2

Demonstriranje demo verzije najnovije igrice u razvoju.

Nakon obilaska FIEA-e uputili smo se u njihov studio za snimanje filmova. Jedan od najvećih u ovom dijelu Amerike. Ostao sam očaran, a nakon što su mi rekli kako svaka od 52 kamere tamo postavljene košta oko 250.000$ nisam se više ništa usudio dotaknuti.

Večer nismo mogli bolje završiti od odlaska u Broadway. Imali smo priliku gledati mjuzikl Wicked. Svi koji su imali priliku pročitati knjigu Čarobnjak iz Oza, ili već pogledati film ostali bi zadivljeni ovom izvedbom. Cijela postava predstave zajedno sa orkestrom koji je izvodio glazbu poznatog Stephen Schwartza bili su izvrsni. Na kraju ipak moram priznati da mi se sami interijer kazališta puno više sviđa u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu i Varaždinu, te je puno ljepši od američkog Broadwaya.

wicked

Mjuzikl Wicked u Broadwayu.

Uz Michaela i naše ostale prijatelje sa Floride, ambass. Harriet L. Elam-Thomas je osoba koja me je tijekom posjeta Floridi uspjela najviše impresionirati. Žena čvrstog stava, borkinja za ženska prava. Pripadnica afro-američke rase veoma bogatog životnog iskustva. Ambass. Thomas radila je sa velikim brojem američkih predsjednika, senatora i drugih poznatih osoba. Prije nego što je postala ambasadorica Senegala bila je njihov glasnogovornik. Predstavljala je Američki diplomat u Belgiji, Grčkoj i Turskoj. Sve te jezike je savladala, a spomenula je kako bi i Hrvatski voljela naučiti kada bi se našla toj prilici. Ambass. Thomas me nije impresionirala samo svojim bogatim životom, već toplinom sa kojom nas je primila. Pričala je sa nama anegdote koje je imala u svojem životu, o nepismenosti američkih studenata i njihovom nepoštivanju bontona. Sa ambass. Thomas mogao bih razgovarati satima.

Također jedna od osoba vrijedna divljenja koja nas je primila tog dana bio je potpredsjednik UCF-a Rick Schell. Uz jednaku dozu ozbiljnosti kojom je predstavio sve vizije UCF sveučilišta, pokazao je i zavidni smisao za humor. Pred nama je čak i odjenuo FOI-evu majicu koju smo mu tom prilikom poklonili. Vidno sretan što surađuje sa našim fakultetom zaželio nam je sve najbolje i ispratio uz nadu da će se ovo partnerstvo nastaviti u ovako dobrom smjeru.

Rick

Potpredsjednik UCF-a Rick Shell u FOI majici.

Danas je važan dan za neke od naših kolega. Ozano i Matija prezentiraju svoja istraživana. Na početku smo se odmah preko skypea spojili sa Dr. Šimić koja nam je iz dalekog Varaždina održala e-Democracy & e-Participation policies prezentaciju. Nakon nje je slijedio i kolega Bogdan sa svojom prezentacijom. Nakon obavljenih prezentacija imali smo kratku pauzu za ručak, no već odmah nakon njega morali smo nastaviti sa našim programom.

Posjetili smo Barbara Ying centar u kojem su nas dočekali predstavnici International Service Office-a. Oni su nam predstavili sve mogućnosti studiranja na UCF-u i spremno odgovorili na sva naša pitanja. Postupak je dosta složen i nije jednostavno dobiti stipendiju ukoliko se za to odlučite, no oni su tu da vam pomognu. Oni koji planiraju upisati diplomski (masters) ili doktorat (PhD) na UCF-u, neka se dobro pripreme. Morat ćete polagati TOEFL ili IELTS testove engleskog jezika i standardne GRE / GMAT testove. Što se troškova tiće, prava sitnica. Za jednu godinu na UCF-u izdvojit ćete samo oko 20.000 $ i još toliki iznos za zdravstveno osiguranje i troškove stanovanja na Floridi.

ucf

Mjesto gdje se studenti odmaraju na UCF-u

Ponedjeljak, kao i svaki drugi zapoceo  je radno. Ustali smo veoma rano i krenuli prema kampusu UCFa. Na putu do tamo smo zastali po kratku dozu kofeina u Starbucks. Prefini Mocha capuccino ce mi zasigurno faliti kada se vratim u Varazdin. Zapoceli smo sa prezentacijama. Govorili smo o skolskom sustavu Hrvatske i SAD-a, povijesti grada Varazdina i relativno mladom UCF sveucilistu. Koji postoji manje od 50 godina, za usporedbu od Sveucilista u Zagrebu koji potice iz 1669. Godine.

Nakon prezentacija smo otisli na kratko razgledavanje UCF kampusa. Napisao sam kratko jer kampus obuhvaca 1415 jutara (acres). To bi otprilike iznosilo 5726,3 km2. Na toj ogromnoj povrsini studenti UCF-a imaju 123 objekta, 30 mjesta namjenjenih prehrani i svoj vlastiti arboretum. Arboretum UCF-a sastoji se od 3 razlicita eko-sustava. Za svakog od njih brinu se brojni volonteri. Tog ponedjeljka smo mi volontirali.6 studenata FOI-a u crvenim foi majicama primilo je alatke u ruke i bacilo se na posao.

Najprije su nas upoznali sa sva tri eko-sustava koja se tamo nalaze i detaljnije su nas objasnili povijest  i razvoj svake od mnogo misterioznih biljnih i životinjskih vrsta. Neke od njih su se toliko prilagodili klimi Floride da su im požari postali neophodni za njihov razvoj. Njihov razvitak ovisi o visokim temperaturama u toj mjeri da se unutar njihovih listova nalaze određene tekućine zapaljivih svojstava kako bi što lakše mogli rasplamsati plamen. Pod užarenim suncem Floride kada temperature prijeđu 40 stupnjeva to postaje česti prizor. Upravo zbog takvih eko-sustava izazivaju se umjetni požari, kako daljnji napredak takvih vrsta nebi bio ugrožen. Nakon upoznavanja sa eko-sustavima Floride došlo je vrijeme da uredimo vrt UCF-a. Trebalo je kompostirati zemlju za gljive, nanjeti novi sloj zemlje na povrće i slamom pokriti cijeli put kroz vrt arboretuma. Uhvatili smo se brzo posla zbog cega smo na poslijetku bili i nagrađeni. Zaradili smo zalihe salate za idućih par dana boravka u Orlandu.

sushi

Večera u kineskom restoranu (Sushi)

Jos jedno budenje u Orlandu sa pogledom na palme i dugacke autoceste koje se protezu uz nas kampus. Danas ce nas american highway odvesti do carobnog Universal Studiosa. Tako je, studenti Fakulteta organizacije i informatike danas imaju slobodan dan. Nakon jucerasnje radne atmosfere odlazimo u zabavni park, koji je uz svima poznati Disney jedan od najvecih u ovom dijelu Amerike. Cijeli dan prosao je u smijehu, zabavi i druzenju sa nasim dragim prijateljima iz Orlanda. Moram pohvaliti prof. Hains sto se zajedno sa nama odvazila otici na sve adrenalinske jurnjave roller coasterima zbog kojih smo naposlijetku svi bili u potpunosti mokri. Jedino se Katarina na početku bojala, no i nju smo kasnije uspjeli nagovoriti.

Nakon ludih vožnja, svratili smo do Hogwartsa, morali smo požuriti jer je vlak za Potter land uskoro kretao, a svi znamo da u svijetu čarobnjaka nitko ne čeka na bezjake. Bilo je zaista prekrasno dozivjeti sve ono sto sam prije koju godinu zamisljao dok sam citao Harry Potter serijale, zaogrnuti se plaštem nevidljivosti. Universal studios je nazalost preskup za moj džep, pa se nadam da neću razočarati prijatelje ukoliko su očekivali poklone iz Hogwartsa. Priustio sam si samo prekrasan Gryffindorov šal i nezaobilazne chocolate frogs, koje nadam se neću pojesti dok se ne vratim u Varaždin.

Pri izlasku iz Universal Studiosa otisli smo u Hard Rock Cafe. Najveci Hard Rock Cafe na svijetu. Dovoljno je samo reci kako iznad glavnog sanka imaju ruzicasti Cadillac. Prilozio sam sliku, da vam ne uskratim taj seksipil.

Cijeli dan je prošao fenomenalno i nisam siguran kako će ga iduci uspjeti nadmašiti.

hogw1

Hogwarts

cadi1

Hard Rock Cafe

Nakon prospavane prve noci, na neobicno visokim krevetima, krenuli smo prema izlazu naseg Rosen campus smjestaja. Prilikom prvog otvaranja vrata ostali smo zadivljeni carobnim americkim jutrom. Ugodna temperatura, carobno sunce I lagani povjetarac ucinili su svoje. Pogled na palme I floru prelijepog Orlanda podsjetio nas je koliko smo sretni sto cemo barem na desetak dana imati priliku amerikanizirati se.

Drugog dana smo se upitili na 1st Annual Florida Statewide Student Symposiu, konferenciju koja se odvijala u Jacksonvilleu, najvecem gradu Floride. Vec pri prvom ulazu na University of Northe Florida nitko od nas nije mogao vjerovati da se nas vozac morao zaustaviti da propusti par malenih patki da prijedu preko zebre. Njihovi preveliki kampusi su prepuni raznih zivotinja I svako malo mozete vidjeti pretrcavanje malenih vjeverica sa drveta na drvo. Zacudujuca simbioza prirode I visokog skolstva zasigurno dodatno motivira americke studente na sto dulji ostanak u nekom od njihovih prevelikih kampusa. Malo zastrasujuce, no ipak veoma zanimljivo je I to sto smo u tim kampusima naletili na znakove koji upucuju na opasnost od aligatora. Zbog velikog broja jezera to mi je shvatljivo, no vjerojatno ne bih htio vidjeti velikog predatora kako hoda kampusom u potrazi za hranom.

conf1

Prezentacije studenatskih istrazivanja na UNFu

Danas smo takoder bili I u Saint Augustinu, najstarijem dijelu Floride. I iako predstavlja veliki ponos I symbol Americke povijesti, star je samo 300 godina. Usporedivati njihovu malenu utvrdu sa hrvatskim dvorcima nema smisla, no ipak ostao sam zacuden koliko brizno cuvaju svoj maleni zamak. Volonteri obuceni u nekadasnje prve doseljenike na ovim prostorima, Spanjolce odradili su savrsen posao I demonstrirali nam pucanje sa velikih topova.

Nakon dugackog dana uputili smo se doma ne znajuci sto ce nas docekati iduceg dana.

aligators1

Don't feed the aligators!

Iscrpljujuce cjelodnevno putovanje do Orlanda nije umanjilo moju uzbudenost koju sam osjecao prije puta, i koju iskreno jos uvijek osjecam. Amerika je posebna, u potpunosti drugacija i  do sada je uspjela nadmasiti sva moja ocekivanja. Nakon leta do Orlanda svi moji stereotipi koje sam imao do sada su pali u vodu.

Docekani smo sa ogromnim Chevrolet kombijem, koji po svojoj velicini prije podsjeca na neke od nasih Varazdinskih buseva. U Americi je sve oversized. Doslovno skoro svaka osoba posjeduje pick-up, terenski auto ili jedan od americkih bjesnih jurilica. Ovo je raj za ljubitelje Mustanga, Corvettea ili popularnih americkih Harley-Davidson motora.

Dok se na prvi pogled cini da nasi americki prijatelji ne brinu toliko za potrosnju goriva i transmisiju stetnih plinova te zagadivanje, Orlando je precist i gotovo je nemoguce pronaci odbacene stvari na ulicama grada. Uostalom, jucer sam saznao da njihov obrazovni sustav ukljucuje i obavezno volontiranje i drustvenu odgovornost. Studenti po cijeloj Floridi volontiraju u uredivanju arboretuma, ciscenju ulica ili vec nekim drugim radom.

Vecer u Americi je prekrasna, no nakon Meksicko-Hrvatske vecere svi smo spremni za spavanje.

let1

Virgin Atlantic (London-Orlando)

kombi1

Nas "skromni" prijevoz

 

jankovic@marko-jankovic1.from.hr info@marko-jankovic1.from.hr admin@marko-jankovic1.from.hr markec@marko-jankovic1.from.hr mj@marko-jankovic1.from.hr glavni@marko-jankovic1.from.hr marijana-tkalec1.from.hr web.marijana-tkalec1.from.hr www.marijana-tkalec1.from.hr marko-jankovic1.from.hr www.marko-jankovic1.from.hr www.marko-jankovic1.from.hr ivan@rupica.org boris@rupica.org ana@rupica.org thomas@rupica.org www.rupica.org