• Login
  • Hrvatski
  • English

Blog

Dan 06

Na malenom kamenitom otočiću niti 1 km2 površine, a visine svega 92 m, na sjeverozapadnoj obali Francuske kao dio prirodne granice Normandije i Bretanje, uzdiže se Le Mont Saint-Michel (hrv. „Planina Svetog Mihovila“). Taj kameniti otočić je površinski, vidljivi dio 20 milijuna godina stare granitne stijene…

01

Dio tima s prof. Vrčekom i La Mont Saint-Michele u pozadini

Prema legendi, 708. godine arkanđeo Mihovil je posjetio biskupa Auberta Avrancheskog i naredio mu da izgradi crkvu na brdovitom otočiću tako visoku da dotiče nebo. Biskup je ignorirao arkanđela dok mu ovaj s palcem nije spalio čelo, nakon čega je preplašeni biskup naredio građenje crkve koja je kasnije nadograđena u samostan odnosno tijekom srednjeg vijeka u burg u kakvom obliku je ostao sačuvan do danas.

06

Reljefni prikaz legende o osnutku Le Mont Saint-Michela

11

Kip arkanđela na vrhu tornja samostana

Le Mont Saint-Michel je kao primjer stoljetnog prilagođavanja arhitekture (romanika, renesansa, gotika) prirodnoj podlozi, ali i zbog svoje povijesne vrijednosti te prirodne ljepote, neugroženi spomenik kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine. Svake godine više od tri milijuna turista posjeti ovu kulturnu znamenitost čiji je značaj za Francusku Victor Hugo usporedio s onim što piramide znače Egiptu.

Vjerojatno najpoznatiji upravo po prirodnom fenomenu velikih razlika vodostaja za vrijeme plime i oseke, Le Mont Saint-Michel postaje otok za vrijeme plime pedesetak dana u godini. Razlika dosegne do 15 m, a kad se plima diže, more prodire gotovo 15 km brzinom 1m/s. Vrijeme visoke plime kad Le Mont postaje poluotok za vrijeme našeg posjeta je bilo 19:30 kada s otoka nekad nije moguće otići osim plivajući, brodom ili zrakom. :)

10

U večernjim satima za vrijeme plime, Le Mont postaje poluotok a nekad je i potpuno okružen morem (izvor: http://allgraphical.blogspot.fr/2010/12/mont-saint-michel.html)

Nadam se da sam uspio opisati barem dio znamenitosti i posebnosti ovog povijesnog mjesta. :)

Subota je počela već oko 5:30 ujutro kad se većina studenata na IP-u probudila nakon (vrlo) kratke noći. Brzi i već pomalo dosadni doručak i eto nas raspodijeljeni u dva autobusa na malo manje od dva sata dugoj vožnji prema Planini gdje smo stigli oko 9.

12

Na samom ulazu u burg... "The King's Gate"

08

Šarmantne i fotogenične ulice na otočiću sačuvale su duh srednjeg vijeka

13

Svi natpisi su na francuskom, ponekad na engleskom ili japanskom

03

Tri milijuna turista godišnje posjeti ovaj UNESCO-ov spomenik kulture

U sedam sati kojih smo imali na raspolaganju, dva smo potrošili na vrlo povlašteno, a time i skupo, razgledavanje samostana  – povlašteno jer smo imali pristup najstarijim dijelovima samostana, sakralnim prostorijama u dubini građevine koje su inače zatvorene za posjetitelje. Osobno me se vrlo dojmilo ispreplitanje raznih arhitektonskih stilova na tako „malom“ mjestu, a najviše popularni „laboratorij“ gdje su vidljiva (doslovno) eksperimentiranja s tzv. „ključnim“, zaglavnim kamenom svodova i lukova – bili su to početci gotičke arhitekture u Francuskoj, a time i u Europi.

15

Zidine samostana

05

Prema statistikama od 2009., na otoku žive 44 stanovnika

16

Svaki put prilikom nadogradnje, stupovi samostana su podebljavani kako bi izdržali veću težinu

21

Svaka od dvorana je drugačija i rijetko koje dvije su na istoj visini

20

Klaustar samostana (slikao Michael Lytek)

17

U subotu smo prvi put nakratko uživali i u suncu

Ostavili smo mnogo novca u suvenirnicama Otoka (većinom na prepoznatljive Mere Poulard kekse), počastili se punim obrokom s desertom u restoranu hotela gdje noćenje dođe 230€ - to je cijena punog doživljaja prirodne specifičnosti ovog otoka. Naša studentska savjetnica i ja smo stigli obići i tri od četiri muzeja i to Dom vitezova, muzej posvećen mornarici (vrlo su ponosni na pobjedu nad Englezima u Stogodišnjem ratu, a mogu se vidjeti i prizori od Francuske revolucije tijekom koje je, nažalost, uništen veći dio burga, pa tako i dio samostana) te multimedijalnu prezentaciju o osnutku i razvoju otočića u pogledu graditeljstva.

02

Fini ručak no, za naše navike, mala francuska porcija

14

Posjetili smo i multimedijalnu prezentaciju o razvoju arhitekture otoka

18

Nije bilo loše biti vitez u to vrijeme :)

Osobno sam povratak u Laval dočekao pomalo s nestrpljenjem. Dijelom zbog hladnoće (u samostanu i restoranu je bilo jednako hladno kao i vanka), dijelom zbog ljubavi prema francuskoj kuhinji koja se razvila u meni ovih tjedan dana. Zajednička večera ERASMUSovaca bila je u The Warner Pubu. Druženje u ugodnom ambijentu, uživanje u finoj hrani i tipičnom francuskom moussu ili jabučnom crumblu … Francuzi su još jednom potvrdili opće poznatu činjenicu o svojoj kuhinji.

07

Biralo se između puretine, ribljeg i vegetarijanskog menija uz vino po izboru

U hotel smo se vratili nakon više od 14 sati. Rijetki su našli snage za parti tu večer (ne računajući Španjolce, naravno), pa je tako od naših samo Mirković produžio u La Scala Discothèque…

I sve to, a tek smo na pola naše francuske avanture! Još je cijeli tjedan pred nama… :)

jankovic@marko-jankovic1.from.hr info@marko-jankovic1.from.hr admin@marko-jankovic1.from.hr markec@marko-jankovic1.from.hr mj@marko-jankovic1.from.hr glavni@marko-jankovic1.from.hr marijana-tkalec1.from.hr web.marijana-tkalec1.from.hr www.marijana-tkalec1.from.hr marko-jankovic1.from.hr www.marko-jankovic1.from.hr www.marko-jankovic1.from.hr ivan@rupica.org boris@rupica.org ana@rupica.org thomas@rupica.org www.rupica.org